Facebook Twitter

Holenderskie ABC

Holandia (zwana też potocznie Niderlandami) to kraj tulipanów i charakterystycznych wiatraków. Graniczy z Belgią i Niemcami, a 42 tys. km kw. zamieszkuje 16 mln. ludzi. Obowiązuje tu język niderlandzki, ale wszędzie można się dogadać po angielsku. Holandia podzielona jest na 12 prowincji. W jej skład wchodzą również dwie kolonie zamorskie: Antyle Holenderskie i Aruba. Walutą narodową jest euro.

Czy wiesz, że...

W Holandii można nie tylko pracować, ale też miło spędzić czas. Kolorowy Amsterdam poprzecinany tysiącem kanałów warto zwiedzić na rowerze, aby poczuć atmosferę i z bliska przyjrzeć się życiu mieszkańców (w mieszkaniach nie zasłania się okien, co niektórych turystów nieco szokuje). Tu można się dobrze zabawić i zajrzeć np. do osławionej dzielnicy czerwonych latarni.

Popularna „holenderka” to idealny środek transportu, który można wypożyczyć na miejscu, choćby na dworcach kolejowych. W tym kraju rowery zawsze mają pierwszeństwo przed samochodami, a niekiedy nawet osobną sygnalizację świetlną.

Holandia jest krajem płaskim jak naleśnik, a malownicze drogi wiją się wśród kwiatowych pól. W weekend warto wybrać się m.in. do Bourtange, gdzie Polacy witani są z otwartymi rękami. W miasteczku do dziś zachowała się pamiątkowa tablica z podziękowaniami dla 1. Dywizji Pancernej gen. Maczka. To ukłon w stronę polskich żołnierzy, którzy w czasie II wojny światowej obronili miasto.

Holandia słynie nie tylko z tulipanów i przywiązania do królowej, ale jej znakiem „firmowym” są też saboty i pokryte parafiną przepyszne sery. W niewielkich kafejkach można zamówić holenderskie ciasteczka (stroopwafle) i aromatyczną herbatę. Wolny czas można też spędzić na wędkowaniu. Należy pamiętać, że Holendrzy nie jedzą złowionych ryb, tylko wypuszczają je z powrotem do wody. Rzadko kupują też wodę mineralną, bo woda z kranu nadaje się do picia.

Poznaj swoich sąsiadów

Holendrzy są nieco zdystansowani, ale żyją spokojnym rytmem dnia. Punktualni, pracowici, trzeźwo patrzą na świat. Lubią sport, majsterkowanie i… kawę. Nie gardzą też piwem, zwłaszcza „cięższymi” odmianami. Ich kuchnia nie jest zbyt urozmaicona i opiera się w dużej mierze na drobiu, wołowinie i owocach morza. W Holandii narodowym trunkiem jest jenever, czyli jałowcówka.

 

BEZPŁATNE INFOLINIE
(tylko z telefonów stacjonarnych)
Bezpłatne infolinie0 800 88 77 66 Bezpłatne infolinie0 800 88 20 20
CERTYFIKATY
Certyfikat KRAZ